Infrastructure

The School is located in an area of 6 hectares in El Cruceral, Pirque. This was donated by Don Ignacio Walker to Mary Anne Müller in 1991, to lift on it the infrastructure needed to operate an educational institution (for more on the origin of the EAP and how it has grown, revise the document with our history). Since then, the infrastructure and educational resources have increased and improved. We currently have the following infrastructure:

Infra­s­truc­ture
Playgrounds and gardens Multi sports field
Offices and units for teachers Science Lab
Barn and dairy for goat cattle Library and CRA (“Center for Learning Resources” in Spanish)
Cheese Factory Computer Room
Beehives Assembly Hall
Bee room with incubators for bee queens “Interior Ecology” Workshop Room
Henhouses with hatchery Learning Workshop Room
Organic Gardens Arts and Music Room
Tool Room Dining for students
10 classrooms

Within our educational model, these facilities are designed primarily as teaching scenarios for students, ie, a space for the teaching / learning, which involves two types of actors: learners or students and teachers, guides or directors to trigger the learning process. Initially a school begins with a pretty basic infrastructure, however, when investing in something, one have to think how it will be used by the candidates and what precautions must be taken. A traditional look says, “a computer lab serves so that students use computers,” but when considered as a pedagogical stage, then it can be used for other purposes, and that is the flexibility that characterizes our work.

However, the aspect that characterizes the physical space of our school is a concern for aesthetics. In our country, the spaces that serve vulnerable people tend to be ugly, badly maintained; schools like prisons, gardens and flowers are exclusive to people who can pay for them. The school wanted to reverse this situation, knowing that when a high school environment is beautiful, comfortable, and has what it takes, the approach to studies and the desire to remain in it is greater. For this reason, we paid special attention to the gardens, the architecture of classrooms and other common areas to make them harmonious and aesthetically beautiful.

On the other hand, the care for the  space is also the responsibility of all. Our studentsactively participate in the maintenance of the school, which strengthens their sense of belonging and social responsibility.